Flekksparkling, Helsparkling eller ingen Sparkel

Maling
3/19/2024

Det kan være utfordrende å få til et pent resultat når du sparkler veggen, og mange lurer på når du skal bruke flekksparkling, helsparkling, eller om de behøver å sparkle i det hele tatt. Først og fremst er det viktig at du tenker over hvilken type vegg du har og hva som skal utføres etter at du har lagt på sparkel. Her skal du få lære mer om både flekksparkling og helsparkling, og i hvilke situasjoner du bør bruke disse to metodene - eller ikke i det hele tatt. 

Når skal du bruke Flekksparkling? 

Når du ikke har behov for å sparkle hele veggen og bare tette noen hull og sprekker, er det flekksparkling som er den enkleste metoden å lære seg. 

Det veldig effektiv om du skal bare tette noen hull før du tapetserer veggen, eller at du planlegger å male og tette igjen noen små hull som ikke er veldig synlige. 

Har du planer om å male en mur eller gipsvegg, må du være nøye med å jevne ut overflaten etterpå for å sørge for at det ikke blir fargeskiller på områdene du sparkler. 

Slik utfører du flekksparkling selv

1. Sørg for å rengjøre overflaten godt før du begynner å sparkle. Alt av løs maling, skitt, støv og gammel tapet må fjernes før du kan sparkle over området. 

2. Etter overflaten er rengjort godt, må du smøre på heftemasse i hullene du ønsker å tett, for å sørge for at sparklet binder seg godt til veggen og ikke løsriver seg eller smuldrer opp etter hvert. 

3. Deretter doserer du en liten mengde med sparkelmasse og stryker over med en sparkel. 

4. Vent til massen tørker og deretter pusser du over for å få en fin og jevn overflate. 

Det siste trinnet er viktig for at du skal få best mulig resultat etter at du maler veggen. Om ikke vil områdene du har sparklet bli lett synlige. Selv om flekksparkling er en veldig enkel metode, er det veldig få som får til gode resultater etter maling, og bør derfor tenke over å helsparkle istedenfor. 

Flekksparkling krever heller ikke at kjøper inn en masse utstyr for å utføre jobben, og du slipper masse forarbeid med å dekke til hele gulvet og lister. Det eneste du trenger en en sparkel, sparkelmasse og heftemasse.

Helsparkling gir det beste resultatet på ujevne overflater

Skal du male over ujevne overflater er helsparkling det beste alternativet. Har du for eksempel skjøter mellom gipsplater som skal sparkles, er det mange som mener at det er nok å kun sparkle skjøtene. Men da er det veldig sannsynlig at de sparklede skjøtene skinner gjennom i malingen, og det er absolutt ikke pent. For å få best mulig resultat med maling bør du ha et helt ensartet underlag ved å enten sparkle hele veggen, eller benytter deg av en armeringsduk eller glassfiberduk.

Å forberede veggen før helsparkling er stort sett den samme rutinen som flekksparkling, men du må være litt grundigere i forberedelsene og trenger litt mer utstyr for å utføre jobben. 

Utstyr du trenger Helsparkling

  • Armeringsduk/Glassfiberduk (valgfritt)
  • Heftemasse  
  • Sparkel og sparkelmasse 
  • Slipebrett og sandpapir
  • Forlengerskaft 

Helsparkling steg for steg

1. Rengjøring og preparering - Veggen må rengjøres godt før du helsparkler, slik at fett, puss og skitt ikke ødelegger heften. Du må også fjerne alt annet som er på veggen som står til hinder mens du helsparkler, for eksempel stikkontakter, brytere og ledninger som sitter på veggen. 

2. Start med flekksparkling eller armeringsduk - Etter at du er ferdig med å vaske og preparere veggen, er det vanlig at profesjonelle bruker en armeringsduk eller glassfiberduk for å forsterke sparklet. 

Denne duken legges på før du begynner å helsparkle, men du kan alternativt flekksparkle for å få et jevnere underlag. Armeringsduken vil derimot hjelpe med å forsterke overgangene og veggen for å hindre sprekkdannelser i fremtiden. 

Bruker du en armeringsduk må du dyppe duken i sparkelmassen først og deretter feste den til veggen. 

3. Sett i gang - Etter at det første laget har tørket, enten om du har lagt på armeringsduk eller flekksparklet, kan du begynne å legge på det første laget med sparkel. Dette skal påføres med lange vertikale drag, og det er her forlengerskaftet kommer inn for å hjelpe deg i høyden. 

4. Puss overflaten - Når det første laget har herdet seg er det på tide å pusse over for å se etter ujevnheter. Bruk et slipebrett med sandpapir for å fjerne alle ujevnheter på veggen, og sørg for at veggen ikke er støvete før du eventuelt legger på flere lag.

5. Sjekk overflaten - Vask av veggen med en fiberklut for å se om det er noen gjenstående groper i veggen. Disse kan tettes med flekksparkling, men er det mye kan det være lurt å legge et lag til med helsparkling. 

Når trenger du ikke å helsparkle?

Er det snakk om en gipsvegg med tette skjøter eller en murvegg som har bare noen få hull etter tidligere spikere eller skruer, er det ikke sikkert du trenger å helsparkle uansett om planer er å male eller tapetsere. 

Da kan du heller kjøpe en hurtigsparkel for å tette de små hullene og pusse over de små områdene, så skal dette være mer enn nok. 

Dette gjelder også når du skal legge vinyl på vegger eller andre tykke belegg hvor hullene vil verken påvirke heft eller være synlige i etterkant. I slike tilfeller kan du unngå å bruke sparkel helt.

Sparkling er en viktig oppgave for å få et godt resultat på veggene

Sparkling kan ta mye tid og og tålmodighet, men det er ikke så veldig vanskelig så lenge du legger inn litt innsats og følger beskrivelsen ovenfor. For en person som liker malerarbeid og enkle oppussingsoppgaver, vil nok sparkling gå veldig greit å få til så lenge du er nøye med resultatet, og spakler etter behov når du har lagt det første laget. 

Men om verken har tid eller interesse av å gjøre dette selv, kan du gjerne ta kontakt med oss i Flip. Start prosessen ved å trykke start oppussing under.